dolgok
bogre
ollo
kutya
fiu
polgar
mergespolgar

​ Mozizzunk tornacipőben! - 2018. June 11.

A Mozi tornacipőben a lengyel Cinemania Alapítvány friss kezdeményezése. A szervezők azt vallják magukról, hogy ilyen projektbe csak az igazán megszállottak vágnak bele. A fesztivál megteremtését Janusz Korczak hitvallása befolyásolta, mi szerint „Nincs olyan, hogy gyerek, csak emberek; de különböző tapasztalatokkal rendelkező emberek, különböző utak, különböző reakciók.

Korczak, lengyel orvos, gyógypedagógus, a pszichopedagógia ismert művelője az elsők között hívta fel a figyelmet a gyermeki jogokra, mert úgy vélte, a gyermeknek joga van ahhoz, hogy sajátos világát figyelembe vegyék.

A Cinema in Sneakers szervezői úgy gondolják, hogy ezeknek az „embereknek” joguk van a filmek széles skálájának megtekintésére: változatos alkotások sokféle kultúráról és problémáról, különböző stílusban, de egyben közös: a gyerekek számára készültek.

A Kino w Trampkach szervezői, amikor belevágtak a gyerekfilmes fesztiváljukba, úgy látták, hogy a gyerekeknek és fiataloknak szóló alkotások nem igazán léteznek a lengyel filmes piacon, egy tátongó lyuk van a helyükön. Úgy érezték, ez a hiány egy generációt foszt meg a filmes élménytől. Nagyszabású fesztiváljukon a Boxinak most Lengyelországi premierje lesz!

Mára - köszönhető fáradhatatlan munkásságuknak - egyre több film készül, ami a gyerekek, fiatalok világát tükrözi, nekik és róluk szól. A vetítéseken kiemelt figyelmet fordítanak többek között a popkultúra ikonjaira, megvitatják miért válhattak ünnepeltté, de lesznek régi lengyel gyerekfilmek is digitálisan felújítva

A fesztiválon szereplő Forgalmi dugó című részt is gyerekzsűri bírálja majd el. Egy 11 éves gyerek készítette el a fődíjat, a The Wanderer"-t, amit a legjobb film vihet majd haza.