dolgok
bogre
ollo
kutya
fiu
polgar
mergespolgar

7 KICSI KAVICS - 2018. May 22.

Hüvelyk Matyi történetének számos változata létezik itthon, ráadásul számtalan különböző magyar néven ismert a mesehős: Babszem Jankó, Borszem Jankó, Máknyimák, Pöttöm Palkó és még sorolhatnánk. Az angol népmesékben a Tom Thumb-ként ismert hős története az első nyomtatott mese volt, amit 1621-ben adtak ki Angliában. A németeknél Daumenlanger Hans vagy Spannenlanger Hans-ként, a franciáknál le Petit Poucet néven ismert.

7 Petits Cailloux 2018 from Prototypes Productions on Vimeo.

A 7 Petits Cailloux - azaz Hét Kicsi Kavics - elnevezésű filmes esemény Hüvelyk Matyi történetére utal. A mese egyes feldolgozásaiban Hüvelyk Matyi kavicsokat szór az erdőbe, hogy visszataláljon az úton. A Reims szomszédságában fekvő település,Tinqueux előadóművészeti színháza, a Carré Blanc a világ minden tájáról gyűjt be rövidfilmeket, hogy a fiatal közönségnek utat mutasson a filmek világába.

A filmeket - amelyeket május 31-én mutatnak be - egy zsűri és a helyi iskolások értékelik. A fesztiválnak ez a harmadik kiadása, ahol közel negyven rövidfilmet – animációt, dokumentumfilmet és előszereplős alkotást – mutatnak be a gyerekeknek, köztük a Boxi Gubanc című epizódját, amelynek storyboard-ját is kiállítják.